marți, 26 mai 2015

Cursul va fluctua mai mult, iar dobanzile la lei vor fi mai stabile

Cursul va fluctua mai mult, iar dobanzile la lei vor fi mai stabile

Piata valutara autohtona ar putea sa arate in anii urmatori altfel decat a fost perceputa in ultimele decenii, fiind posibil sa vedem o volatilitate mai ridicata a cursului de schimb, in functie de aparitia unor tensiuni externe sau interne, odata ce creditarea in lei va deveni majoritara.

Cresterea stocului creditelor in moneda nationala la peste 50% din total ar putea sa determine diminuarea senzitivitatii BNR la deprecierea leului. Pe de alta parte, vom asista la stabilitatea dobanzilor in lei, cu impact asupra stimularii creditarii in lei, considera unii analisti.

Ponderea creditelor in lei urmeaza sa egaleze in acest an ponderea imprumuturilor in valuta, iar anul viitor ar putea sa devina majoritara, potrivit estimarilor BNR. Iar pe ma­sura ce ponderea creditului in valuta scade, si atentia ban­cii centrale acordata cursului se va diminua. In anii de boom creditarea in valuta a explodat ajungand la o pondere de circa 60% din total, iar BNR nu putea sa faca abstractie de evolu­tia cursu­lui, ceea ce s-a si intamplat.

sursa: http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/cursul-va-fluctua-mai-mult-iar-dobanzile-la-lei-vor-fi-mai-stabile-14334313

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu