joi, 22 ianuarie 2015

Romania are o sansa mare de a castiga din programul imens de salvare a economiei Europei

Confruntata cu riscul de a arunca economia Europei intr-un deceniu de  deflatie si stagnare economica, Banca Centrala Europeana a lansat joi cel mai mare program de resuscitare a batranului continent, printr-o injectie de 60 de miliarde de euro pe luna din martie 2015 pana in septembrie 2016.


Ce se va intampla in Romania dupa aceasta injectie de 1.080 miliarde de euro, de 7 ori cat PIB-ul Romaniei si cum am putea beneficia de acest pachet istoric?

Mai intai vor intra bani in Romania, pe curs, titluri de stat si bursa.

In cautarea unor plasamente cu randament mai ridicat, Romania oferind in acest moment un profit de trei ori mai mare decat in Europa, investitorii vor parca cateva miliarde si pe piata financiara din Romania.

Vor schimba euro in lei, cu care vor cumpara titluri de stat in moneda nationala sau actiuni pe piata de la Bucuresti. De la 4,5 lei pentru un euro, cursul ar putea sa scada spre 4,4- 4,3 lei, daca nu chiar mai jos, asta daca BNR-ul nu si-a propus sa sustina un prag pentru a nu afecta competitivitatea exporturilor. Incercand sa cumpere titluri de stat in lei, investitorii vor presa asupra dobanzilor la lei, care vor scadea, inclusiv pe piata interbancara. Deja se vede acest lucru, indicatorul de referinta ROBOR la 3 luni, folosit in contractele de credit, scazand la 1,57% pe an.

2. Indirect va intra sange si in economia romaneasca, pe export si in consum intern.

Injectia de bani din Europa are ca scop iesirea din deflatie, adica scaderea preturilor din lipsa cererii, crearea de inflatie, majorarea salariilor (Germania a introdus salariul minim pe economie), scoaterea banilor care sunt ingropati in depozite bancare si nu fac nimic (deja se  platesc dobanzi negative la depozite), cheltuirea mai multor bani, cresterea consumului, cresterea economica si, in final, revenirea increderii in viitor.

Daca Europa are mai multi bani si creste, consumul de acolo va atrage exporturi din Romania - masini, componente auto, produse alimentare, confectii, incaltaminte, produse electronice si chimice etc. Daca vor urma comenzi mai mari de afara, companiile care opereaza in Romania vor avea de lucru si vor cauta noi oameni sau vor face noi investitii pentru a satisface cererea. Daca exista o cerere de salariati iar oferta este redusa, se vor majora salariile. Acest lucru nu se va intampla peste noapte. Dar orice procent in plus se va vedea in consum sau in rata scaderea soldului creditului de la banca, o varianta proasta pentru economie in ansamblu.

sursa: http://www.zf.ro/zf-24/avem-an-jumatate-dispozitie-fim-fraierii-europei-romania-sansa-mare-castiga-programul-imens-salvare-economiei-europei-muncim-acest-lucru-numai-deraieze-intre-timp-grecia-13781484

Un comentariu:

  1. Chiar crezi ca Romania are aceasta sansa? sincer ma indoiesc cum ma indoiesc de o gramada de alte lucruri care par reale la noi.

    RăspundețiȘtergere