miercuri, 20 noiembrie 2013

In ce an vom trece la euro

Romania ar fi trebuit sa treaca la euro conform tintei stabilite in 2015. E destul de clar ca aceasta tinta nu este realista.

Primele indicii ca acest termen nu mai este de actualitate au venit de la guvernatorul BNR, Mugur Isarescu
care anunta ca trecerea la euro nu mai intra in discutie pt 2015, dar obligatia de a respecta criteriile de aderare (exemplu: deficit bugetar sub 3%) sunt un exercitiu bun de disciplina economica.

Ponta preciza, tot la sfarsitul anului trecut, ca Romania trebuie sa mearga pe drumul Poloniei, si anume sa spuna foarte clar ca este in favoarea unei Europe cat mai bine inchegate, ca doreste să intre in euro, insa anul 2015 nu este un reper bătut în cuie.

In luna aprilie 2013, Guvernul a transmis Comisiei Europene un program de convergenta care nu mai include o tinta pentru adoptarea monedei euro. La putin timp, si presedintele Traian Basescu a declarat ca anul 2017 ar trebui sa fie termenul optim pentru adoptarea de catre Romania a monedei euro, in conditiile in care 2015 nu mai este viabil.

Cred ca 2018-2020 este o tinta realista. Urmarim, in mod prudent, Polonia, care este mult mai avansata decat Romania in ceea ce priveste reformele structurale“, a spus Ponta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu