marți, 22 martie 2011

Ce se intampla cu leul de se apreciaza ?

Fruntasi la inflatie si codasi la revenirea economica in UE romanii au totusi o moneda care se apreciaza fata de euro. Cu o economie ravasita de cutremurul ce a revolutionat scara Richter, un dezastru nuclear inca nedezamorsat si trilioane de yeni parasutate de Banca Centrala imediat dupa seism, japonezii s-au trezit cu yenul la maximul perioadei postbelice fata de dolar. Mai conteaza performantele economiei locale in zestrea valutelor nationale? Leul si yenul vin sa demonstreze ca pulsul economiei nu da mereu tonul pe piata valutara, dinamica cerere-oferta avand ultimul cuvant. Vezi aici evolutie curs yen.

Cine doreste atat de tare lei romanesti astfel incat sa determine o evolutie valutara in contratimp cu mersul economiei si tempoul inflatiei? Asta pentru ca monedele cu inflatie mare in spate ar trebui sa se deprecieze, in timp ce economiile cu deflatie au monede puternice, ma rog, cel putin in teorie.

Cine vinde euro?

Capsunarii nu mai trimit bani acasa ca in alte dati (ianuarie a fost cea mai slaba luna din ultimii 6 ani conform datelor BNR), apetitul pentru credite a scazut si el odata cu consumul (imprumuturile in euro erau schimbate repede in lei odata acordate). Exporturile e drept stau un pic mai bine, dar nu rup inca gura targului. Cine forteaza nota vanzand euro astfel incat sa determine aprecierea leului? Avem pe de-o parte BNR (rezervele sale au scazut in februarie cu 620 milioane euro), care lupta sa tina jos inflatia folosind parghia cursului de schimb (un euro mai slab egal preturi ale produselor din import mai mici), pe de alta parte bancile si ceva investitori costelivi care au intuit strategia BNR si pariaza si ei pe leu pe termen scurt pentru a beneficia de dobanzile relative mari. In acest punct, o schimbare de perspectiva poate surveni doar la un nou puseu al crizei financiare, in ipoteza ca dimensiunea repatrierilor de valuta va descuraja chiar si vanzarile BNR, care sta totusi pe un munte de euro. Sa ne imbatam cu apa rece pana atunci: "economia isi revine si moneda nationala beneficiaza de politicile intelepte ale autoritatilor".

Starea unei economii nu determina automat raporturile pe piata valutara, oscilatiile dintre cerere si oferta fiind determinante.

articol preluat partial de pe: http://cristiandogaru.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu