vineri, 7 ianuarie 2011

Cursul valutar in 2011

Leul continua sa se intareasca fata de euro. BNR anunta vineri un curs de referinta de 4,2580 lei/euro.

Banca Nationala are multi euro de vanzare (Ministerul de Finante a primit euro de la institutiile internationale, iar BNR a dat lei in schimbul lor, urmand ca acesti euro sa fie vanduti mai departe pe piata), astfel incat in saptamanile urmatoare este posibil sa asistam la noi aprecieri ale monedei nationale. Sunt curios sa vad cum (si daca) bancile isi vor schimba previziunile de curs pentru 2011 pe baza a aceea ce se intampla acum pe piata valutara.

Legat de FMI. Cele mai recente estimari cu privire la valoarea noului acord sunt de 3,6 miliarde de euro, mult mai mica decat pachetul de finantare internationala in desfasurare, ceea ce reprezinta o nevoie mai mica de sprijin international. Economistii ING Bank cred ca acest lucru ar putea contribui la sentimentul pozitiv de pe piata de la inceputul acestui an.

Dumitru, Raiffeisen: Economia se afla intr-un proces de ajustare, iar o depreciere a cursului sub 4,2 lei pentru un euro ar fi daunatoare. Daunatoare pentru exporturi poate, nu pentru cei care au de platit rate la banca in euro :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu