duminică, 7 noiembrie 2010

Nu vedem motive pentru care cursul valutar nu ar fi stabil in 2011 (Isarescu)

"Nu vedem motive pentru care el nu ar fi in continuare stabil. Si am sa va explic de ce, pe scurt", a raspuns Isarescu, intrebat la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, daca rata de schimb va fi în 2011 la fel de stabila ca in acest an.

Guvernatorul BNR a explicat ca deficitul extern "extrem de mare", de 12 - 14% din PIB in 2007 si 2008, a fost motivul instabilitatii cursului si deprecierii leului.

"Acest deficit s-a corectat. De doi ani avem un deficit intre 4 si 6% din PIB. Consideram ca un asemenea deficit de cont curent este sustenabil pentru Romania si este si bun. Jumatate din acest deficit este acoperit de investitii straine, cealalta de imprumuturi", a continuat Mugur Isarescu.

El a spus ca BNR considera ca leul se situeaza in prezent intr-o zona de "relativa stabilitate, de relativa sustenabilitate si corespunde fundamentelor".

Totodata, Isarescu a precizat ca BNR s-a opus discutiilor privind deprecierea leului intrucat acestea fac parte din iluziile "vandute" publicului legate de solutii rapide, ieftine, usoare.

"De exemplu, se spune: faceti deficite mai mari si vom ieşi din criză! Solutia usoara. S-a terminat pentru Romania o asemenea solutie usoara", a adaugat oficialul bancii centrale.

Vezi evolutie curs euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu