luni, 28 iunie 2010

Maxim istoric pentru cursul valutar: 4,3257 lei/euro

Cea mai ridicata cotatie de pana acum, de 4,3127 lei/euro, a fost publicata de BNR in data 22 ianuarie 2009.

Astazi, 28 iunie 2010, Banca Nationala a cotat 1 euro la 4.3257 ron.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a afirmat luni ca "leul nu se prabuseste" iar cursul de schimb, care a atins in aceasta zi un maxim istoric, "exprima un soc psihologic", dar acest lucru nu inseamna ca "de acum incolo asta e tendinta".

"Este normal ca fiind atata zarva in jur cursului de schimb (vezi evolutie curs euro) sa fi fost antrenat in acest joc si sa o ia putin in sus. Asta nu inseamna ca de acum incolo asta e tendinta", a spus Vasilescu, la Antena 3.

Consilierul a mentionat ca nu se poate pune problema daca BNR si-a dorit sau nu majorarea TVA, in conditiile in care "nu ne-a intrebat nimeni pe noi daca sa faca asta sau nu".

"BNR nu si-a dorit o crestere a TVA, noi plecam de la acest dat, pentru ca suntem in fata unui dat si trebuie sa actionam de asemenea maniera incat sa-i facem fata", a comentat el.

Intrebat de ce nu a intervenit BNR in piata in momentul in care euro a depasit pragul de 4,3 lei, Adrian Vasilescu precizat ca "aici e vorba de un raport intre posibilitate si oportunitate".

"BNR poate sa intervina in orice clipa, are toate posibilitatile de interventie, dar o face atunci cand e oportun. Cand BNR intervine foarte rar in piata si observa asta", a spus el, adaugand ca banca centrala nu comenteaza niciodata, cu exceptia guvernatorului, "despre interventie sau neinterventie".

Parearea mea: e o prostie sa va panicati acum si sa navaliti in banci pentru a schimba economiile din ron in euro, la un curs clar neavantajos.

Cursul nu va ramane asa, se va stabiliza o data cu primirea noii transe de la FMI si cu aplicarea masurilor de combatere a evaziunii fiscale.

Rezervele BNR, de peste 34 de miliarde de euro, sunt suficiente pentru a mentine cursul cel putin un an, sustin economistii. Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a indemnat la calm si a subliniat ca, din calculele Fondului, "cursul de echilibru" al Romaniei este de 4,1-4,2 lei/euro.

Speriati de posibilitatea unei deprecieri masive a leului, romanii, patroni sau simpli angajati, au dat fuga la banci si la casele de schimb valutar si si-au transformat leii in euro. Rezultatul a fost unul usor de anticipat: cererea mare de valuta a dus cursul la un nou maxim istoric, romanii depreciind practic leul de frica deprecierii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu