luni, 17 august 2009

Datoria externa aruncata in aer de deficitul bugetar

Cresterea rapida a datoriei externe pe termen mediu si lung s-ar putea tempera datorita ajustarii puternice a deficitului de cont curent, care inseamna un consum privat mai redus, insa pana atunci majorarea deficitului bugetar antreneaza noi si noi imprumuturi.

Datoria privata, care in prezent este de aproximativ 63% din datoria externa totala pe termen mediu si lung, a ajuns in iunie la 36 de miliarde de euro, insa in contextul in care consumul intern s-a redus dramatic, indatorarea sectorului privat nu mai reprezinta o problema.

"Stam mai bine decat multe alte tari din Europa. Ne bazam pe o crestere economica in anii care vin la un potential de crestere de minimum 4%, ceea ce face ca riscul datoriei externe pe termen mediu si lung sa fie scazut. Poate riscul este mai mare in cazul datoriei pe termen scurt. Prin contractie economica si crestere foarte mare a datoriei externe, ponderea datoriei in Produsul Intern Brut scade, ceea ce este vazut negativ de investitori. Asta ar putea pune probleme pe curs (in sensul deprecierii monedei nationale - n.r.)", apreciaza Laurian Lungu, managing partner la firma Macroanalitica.

sursa: ziarul financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu